CAZANELE MICI SI MARI

 

Cazanele Dunarii sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Adâncimi maxime de circa 75 m. În sectorul Cazanelor, viteza de scurgere a apei depășește 5 m/s.

Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia).

La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani.

Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia)

Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier.

 

 

 

CHIPUL LUI DECEBAL

 

   Chipul lui decebal a fost finanatat de Iosif Constantin Dragan , lucrarea a inceput in anul 1994 si a durat pana in 2004,este terminat in prorportie de 75%,are o inaltime de 55m si o circumferinta de 25m,in mare parte a fost sculptat cu ciocane pneumatice iar o mica parte dinamitat.

   Au fost 12 sculptori alpinisti care au lucrat in franghi si pasarele,sulptorul principal fiind Forin Cotarcea din Orsova.

 

 

 

 

 

 

MANASTIREA MRACONIA

 

   Manastirea Mraconia este o manastire de maicute ce poarta numele vechi manastiri ce se afla in golful mraconia care  inseamna; " loc ascuns", a fost contruita pe o veche cladire care se folosea pentru semaforizarea vapoarelor in zona ea se numea " la balon",mai sunt doua astfel de cladiri pe malul Serbiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PESTERA VETERANI

 

   Pestera Veterani poarta numele generalului italian Veteranii al armatei austroungara care a comandat un numar de 100 de soldati  adapostiti in aceasta grota,are 15 metri inaltime ,28 m latime si 37 m lungime,ea a fost folosita ca avanpost militar de catre armata austroungara, avea trei nivele unul este sub apa dupa ce dunarea a crescut cu 30 m cand sa construit barajul Portile de Fier.

   Este administrata de catre  parcul natural Portile de Fier si se viziteaza in urma achitari tarifului de 6 ron per persoana.

 

 

 

 

 

 

 

PESTERA PONICOVA

 

   Pestera Ponicova ,galeriile acestei pesteri insumeaza undeva pe la 1600 m ce traverseaza muntele pana in partea cealalta , se poate vizita atat de pe apa cu barca cat si dinspre sosea, este o pestera naturala sapata de-a lungul timpului de paraul cu acelasi nume,in interiorul ei se afla doua mari galerii,galeria cu concretiuni unde sunt stalactite si stalacmite si galeria liliecilor unde este o colonie de lilieci

 

 

 

 

 

 

TABULA TRAIANA

 

    Nu departe de Statuia lui Decebal, pe malul sârbesc, la iesirea din Cazanele Mici, de aproape 2000 ani, se găsește placa memorială romană „Tabula Traiana”, având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime. Tabula Traiana este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 101-102 și finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

 

 

  

 

 

 

 

TARIFE: Traseu fara tabula Traiana          30 RON/PERS.  45-60MIN   

                Traseu cu tabula Traiana            40 RON/PERS.  60-90MIN                                                                        Cursa premium pana in 4 pers.  200 RON

               

grumezavali@yahoo.com   mobil. 0727 000 842

Contact

e-mail:grumezavali@yahoo.com

          mobil: 0727 000 842                           ORSOVA  

Lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In facilisis lorem commodo, tincidunt tortor luctus, porttitor neque. Fusce nisl massa, lobortis at diam vel